Veelgestelde vragen

Speltakken

Wat is een speltak?
Een scoutinggroep is verdeeld in meerdere leeftijdsgroepen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld sportteams. Bij scouting hebben de groepen echter verschillende namen. Er zijn bevers, welpen, scouts, explorers en bij sommige groepen ook roverscouts en plusscouts. Deze leeftijdsgroepen worden speltakken genoemd.
Welke speltak is er voor mijn kind?
Momenteel heeft Scouting Haagse Hout vier verschillende speltakken: bevers, welpen, scouts en explorers. Al onze speltakken zijn een mix van jongens en meisjes. Bevers zijn kinderen van 5 tot 7 jaar, welpen zijn kinderen van 7 tot 11 jaar. Scouts zijn 11 tot 15 jaar oud en explorers 15 tot 18 jaar oud. Voor jongvolwassenen zijn er mogelijkheden om een roverscouts-groep op te richten voor 18- tot 21-jarigen, of om zich aan te melden als plusscout (21+ jaar).
Wanneer gaat mijn kind naar een volgende speltak?
Elk jaar vlak na het begin van het nieuwe scoutingseizoen, meestal in september, wordt er een opkomst met de hele groep georganiseerd genaamd overvliegen. De activiteiten van deze opkomst verschillen per jaar, maar het laatste uur van deze opkomst gaan de oudste kinderen van een speltak over naar de volgende speltak. Over het algemeen geldt dat uw kind overvliegt op het eerst volgende overvliegmoment na het bereiken van de maximumleeftijd van een speltak. Een bever die in mei 7 jaar oud wordt zal dus normaliter in september overvliegen naar de welpen. Wilt u zeker weten of uw zoon of dochter over gaat vliegen? Informeer hier dan naar bij de leiding.

Benodigdheden

Wat is het scoutfit?
Net als sportteams heeft scouting ook een tenue, deze worden scoutfits genoemd. Een scoutfit bestaat uit een blouse en das. Elke speltak heeft zijn eigen kleur: rood voor de bevers, groen voor de welpen, beige voor de scouts en bordeauxrood voor de explorers en roverscouts. Voor niet-leiding bestaat er een grijze blouse. Naast de blouse bestaat het scoutfit uit een das met dasriem. De kleuren en het uiterlijk van de das verschilt per scoutinggroep, hieraan kun je ook verschillende scoutinggroepen onderscheiden. Scouting Haagse Hout heeft een groen/gele das met daarop het logo van de groep. De blouse dient zelf aangeschaft te worden voor uw kind bij bijvoorbeeld de Scoutshop. Voor de de das, dasriem en insignes betaalt u installatiekosten aan de groep, waarna deze bij de installatie van uw kind uitgereikt worden. Een nieuwe das is voor 15 euro te bestellen bij de leiding, een nieuwe dasriem kan bij de scoutshop besteld worden. Naast het scoutfit is het mogelijk om een speciale Scouting Haagse Hout hoodie te bestellen voor 25 euro. Deze is niet verplicht en ziet er voor alle speltakken hetzelfde uit. Heeft u hier interesse in? Informeer dan bij de leiding.
Wat heb ik nodig voor (weekend)kamp?
Voor elk weekend ontvangt u van de leiding een bagagelijst met wat uw kind mee moet nemen. Naast kleding en toiletspullen staan hier altijd een slaapzak en een matje op. Daarnaast is het meenemen van een zaklamp en een kleine rugzak aan te raden. Voor explorers kunnen er aanvullende eisen zijn zoals goede wandelschoenen en een grote backpackersrugzak, afhankelijk van het soort zomerkamp. Hierover krijgt u tijdig bericht van de begeleiding. Soms wordt er door scouts of explorers gefietst naar het kampterrein of gaan er fietsen mee op kamp. Dit wordt dan ook tijdig door de leiding bekend gemaakt.
Help, ik ben de das/dasriem/blouse/trui kwijt
Informeer altijd eerst bij de leiding en de andere kinderen of er iets gevonden is. Is dit niet het geval dan kan er een nieuw exemplaar besteld worden. In het geval van een dasriem en blouse kan dit gewoon bij de Scoutshop. Denk er wel aan om ook de insignes mee te bestellen als uw kind al geïnstalleerd is. De Haagse Hout hoodie kan via de leiding besteld worden voor 25 euro, en een nieuwe das kan ook bij de leiding besteld worden voor 15 euro. Het is raadzaam om de spullen van uw zoon of dochter te merken.

Leiding

Wanneer kun je leiding worden?
Om volwaardig leiding te worden dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Eerder kun je soms al met de bevers of welpen meedraaien als hulpleiding waarbij je nog geen echte verantwoordelijkheid hebt richting de kinderen. Alle leiding moet een recente verklaring omtrent gedrag (VOG) hebben.
Wat krijgt de leiding betaald?
Helemaal niets. Leiding bij scouting word je omdat je het leuk vind om te doen, je krijgt er geen geld voor. In natura krijg je er echter wel veel voor terug. Alle leiding mag de basistraining scoutingleiding volgen, en daarnaast is er per speltak minimaal één persoon met EHBO-training en één persoon met kamptraining. Het volgen van deze trainingen is voor de leiding kosteloos. Leiding wordt daarnaast automatisch lid van Scouting Nederland en kan daardoor deelnemen aan landelijke of regionale activiteiten. Daarnaast mag de leiding kosteloos deelnemen aan alle eigen activiteiten, waaronder alle kampen. Tot slot is leiding zijn ook heel leerzaam voor jezelf en staat vrijwilligerswerk, en scouting specifiek, heel goed op je cv.
Moet leiding elke week aanwezig zijn?
Scouting Haagse Hout is voorstander van grotere leidingteams, waardoor er leiding zonder problemen kan rouleren en afwezig kan zijn vanwege andere verplichtingen, zolang er maar elke week voldoende leiding aanwezig is. Bijvoorbeeld om de week meedraaien als leiding kan dus ook gewoon. Daarnaast is er ook inval-leiding, veelal oud-leiding, die enkele keren per jaar bijspringen als het nodig is.

Spreekbeurten

Ik wil een spreekbeurt over Scouting houden, kan dat?
Ja dat kan! Het houden van een spreekbeurt is een eenvoudige manier om niet-scouts kennis te laten maken met Scouting. En wie kan dat beter vertellen dan jijzelf? Speciaal voor welpen en scouts zijn er speciale spreekbeurtpakketten ontwikkeld.
Wat kost het spreekbeurtpakket?
Het spreekbeurpakket kost 3,50 euro en is te bestellen via de Scoutshop.
Hoe kan ik het spreekbeurtpakket voor de Welpen bestellen?
Het spreekbeurtpakket voor de Welpen is te bestellen via de Scoutshop.
Hoe kan ik het spreekbeurtpakket voor de Scouts bestellen?
Het spreekbeurtpakket voor de Welpen is de bestellen via de Scoutshop.