Zomerkamp verslag welpen 2016

0

welpenzaterdagZaterdag 9 juli 2016
Op het Reigersnest, naast het konijnenhok, verzamelen alle welpen om voor een week op kamp te gaan in Austerlitz. Er wordt afscheid genomen van de ouders. De kinderen worden per auto’s naar Austerlitz gebracht, waar alle tenten al klaarstaan om ingericht te worden.

Als iedereen zijn eigen slaapplekje heeft gevonden is het tijd om wat te drinken. Prins Arthur komt ons een bezoek brengen. Hij vraagt ons of wij hem willen helpen in zijn zoektocht naar de Heilige Graal. Het zal een spannende zoektocht worden, want de valse Morgana wil ons dwarsbomen. Toch willen de welpen graag prins Arthur helpen.

Na een lekker kopje soep met broodjes en een avondspel is het tijd om te gaan slapen.

Zondag 10 juli
Al vroeg in de ochtend worden de welpen wakker. Tijd voor wat ochtendgymnastiek en een ontbijt! Ook is het tijd voor de kampdoop. Dit is ook meteen de eerste opdracht om aan koning Arthur te bewijzen dat ze dappere ridders zijn; de opdracht van moed.

Nadat alle corvee is gedaan, worden de kinderen stuk voor stuk geblinddoekt. Ze moeten een parcours volgen langs een touw, en worden daarbij niet helemaal droog gehouden… De leiding staat namelijk te popelen om de kinderen nat te spuiten met waterpistolen.

Nu de kinderen de kampdoop hebben overleefd, krijgen ze ook een kampshirt. Het hele shirt mag versierd worden, dus de kronen, zwaarden en kastelen worden uitgebreid op de shirts getekend. Prins Arthur en zijn vrouw Guinevere komen ons ook nog een bezoek brengen. De prins vindt de opdracht van moed geslaagd. De nieuwe opdracht is een opdracht van samenwerken.

welpenzondag

Ondertussen zijn we er ook achter gekomen hoe sterk Morgana is. Ze heeft namelijk alle leiding vastgebonden aan de bomen! Gelukkig zijn daar de welpen om ze te bevrijden. Dat was alvast een goede samenwerken, dat bevrijden van de leiding. Maar kunnen ze ook zichzelf bevrijden? Met een samenwerkingsspel waarbij ze met elkaar in de knoop zitten moeten ze laten zien dat ze goed kunnen samenwerken.

Na het avondeten spelen we het dierengeluidenspel.

welpenmaandagMaandag 11 juli
Prins Arthur komt bij het ontbijt weer een bezoekje brengen. De welpen krijgen een nieuwe opdracht; uithoudingsvermogen. Maandag is de hikedag! Met een rugzak gevuld met lunch en drinken lopen de welpen in groepjes de hike. Met foto’s moeten ze de weg zien te vinden naar de twee posten en uiteindelijk weer het kampterrein. Zo bewijzen de welpen ook hun uithoudingsvermogen.

Elk groepje vindt uiteindelijk de weg terug naar het kampterrein, al dan niet met een omweg. Maar, wie zit daar dan op het kampterrein? Het is Albertina, de boodschapper. We krijgen weer een nieuw opdracht, die prins Arthur ons heeft gestuurd; we moeten onze goede manieren laten zien. Die avond zingen we bij het kampvuur het kamplied, over ridders en ten strijde trekken. De marshmallows vindt iedereen wel lekker, vooral als ze boven het kampvuur geroosterd mogen worden!

Dinsdag 12 juli
Ochtendgymnastiek en ontbijt, zo is het ochtendprogramma. Maar vandaag is er wel iets aparts… Het ontbijt wordt namelijk bijgewoond door een hofdame en Guinevere, de vrouw van prins Arthur. Nette tafelmanieren worden de welpen aangeleerd, zodat ze kunnen bewijzen dat ze goede manieren hebben. Daarvoor eten we ons brood niet met onze handen, maar netjes met mes en vork. Soms nog best moeilijk, blijkt. En het ontbijt duurt daardoor ook een stuk langer. Maar, met onze goede manieren zit het wel goed.

Na de corvee wordt iedereen in auto’s gebracht naar ons uitje in Ballorig. Een binnen klimparadijs waar de welpen zich vandaag vermaken. En niet alleen de welpen, ook de leiding vindt de fietskarren en speeltoestelen wel leuk.

welpendinsdag

‘Thuis’ aangekomen worden we opgewacht door onze hofdame. Ze leert ons de laatste goede manieren aan. Zoals recht op lopen. Daarvoor moet je een lepel in je mond stoppen met daarop een balletje. Door dan een stukje te lopen zónder het balletje van de lepel af te laten vallen, oefen je het recht op lopen. De balletjes vallen er wel nog af en toe af, maar na een tijdje kan iedereen netjes recht op lopen, als een pre-ridder met goede manieren.

welpenwoensdagWoensdag 13 juli
Vandaag brengen we een bezoek aan Huis Doorn. We krijgen een rondleiding en zien hoe Wilhelm II ooit geleefd heeft. Een enorm huis met een verstopte wc in een kledingkast. Na de lunch onder een boom in het park bij Huis Doorn (het regent helaas) spelen we in de stad het stadsspel (toen was het gelukkig droog). De moeilijkste vraag was toch wel: hoeveel ramen telt de kerk? Waar de één 124 zei, zei de ander 28. Maar een paar groepjes hadden het goed: 36.

Bij het kampterrein komt prins Arthur weer bij ons op bezoek. Hij leert ons hoe we moeten vechten met een zwaard, dat we hebben gekregen van prins Arthur. Met de juiste instructies van prins Arthur en zijn ridders kan iedereen een gevecht houden met iemand anders.

Donderdag 14 juli
Het was een koude nacht, maar in de ochtend schijnt de zon. Het is vandaag sportdag. Samen met de scouts spelen estafette, waarbij iedereen lekker duizelig werd en pionnenroof. Het is geslaagde sportdag, waarbij de welpen bij het eindspel hebben gewonnen van de scouts!

’S Middags gaan we naar het zwembad. Het is een leuk zwembad met stroming, glijbaan en buitenzwembad. Van buiten zitten in de zon was niet echt sprake, maar binnen 100 keer van de glijbaan af is ook wel prima.

welpendonderdag

Weer terug op het kampterrein krijgen we het laatste puzzelstukje. Als we de puzzel hebben gelegd kunnen we zien waar de Graal is verstopt. We zoeken een hele tijd, maar kunnen hem maar niet vinden… Zal Morgana ons soms voor zijn geweest? We besluiten morgen onze jacht voort te zetten.

welpenvrijdagVrijdag 15 juli
Het is alweer vrijdag. Dat betekent: opruimen en voorbereiden op de bonte avond. Alle welpen zijn druk bezig met het bedenken van een leuke act, terwijl de leiding alvast een paar tenten afbreekt en de kookstaf pannenkoeken aan het bakken is. Toch rest er nog één ding om te doen; de Heilige Graal vinden! Prins Arthur komt ons helpen. Hij weet waar Morgana is verstopt. We lopen erheen en prins Arthur gaat het gevecht met haar aan. De welpen kijken toe, het is wel spannend. Zal prins Arthur wel winnen?

Gelukkig vlucht Morgana weg als ze merkt dat ze gaat verliezen, de Graal laat ze op de grond vallen. Iedereen is blij dat de Graal is gevonden! Nu is het tijd om prins Arthur tot koning te slaan en alle welpen tot ridders van de Ronde Tafel.

Het feest is dan nog niet afgelopen, want voor het avondeten eten we heerlijke pannenkoeken en ’s avonds is het bonte avond. Met een quiz, voorstellingen en moppen is het een geslaagde avond.

Zaterdag 16 juli
Vroeg opstaan, dat is deze zaterdag wel wat moeilijker dan vorige week. Een beetje slaperig ruimt iedereen zijn tas op. We ontbijten in de kampvuurkuil en iedereen helpt mee met opruimen. Als alles in de vrachtwagen zit, vertrekken de kinderen weer terug naar het Reigersnest. Daar staan alle ouders te wachten om hun kind weer te zien na deze ontzettend leuke, spannende, gezellige week in Austerlitz.

welpenzaterdag2

Share.

About Author

Secretaris en oud Explorer-begeleiding

Comments are closed.