Zomerkamp? Chillkamp voor de explo’s

Wat doet een groep tieners als ze hun hele kamp zelf mogen organiseren en inrichten? Vooral lekker chillen. Dat hadden we wel nodig na die twee dagen fietsen! Vrijdagmiddag vanaf het Reigersnest via Utrecht en heel veel weilanden naar PBC Austerlitz, en na wat pizza en een nachtje in de tent meteen door via Arnhem en Nijmegen naar eindbestemming scoutingterrein Don Bosco in Mook, met tussendoor veel stops bij bijvoorbeeld de MacDonald’s. Vooral de laatste heuvel op naar ons terrein met al onze bagage achterop de fiets viel ons zwaar. Zaterdag en zondag werden meteen uitgeroepen tot rustdagen.

In de stoelen en de hangmat hebben sommigen van ons daadwerkelijk geslapen, terwijl anderen juist de smaak te pakken hadden en onze keuken pionierden en inrichten. De gezellige sfeer van het zomerkamp had ook te maken met ons leuke terrein. Onze stoelen stonden in een cirkeltje naast een tweedehands houten kastje dat de leiding uit een kringloopwinkel had gevist. Door het stookverbod konden we geen kampvuur maken, dus gebruikten we de daarvoor bestemde plek om te koken en te dansen op de muziek die we 24/7 aan hadden staan. De leiding deed onze boodschappen en kwam af en toe meechillen, maar liet ons verder alleen, wat eigenlijk heel chill was. Het grootste deel van de tijd hadden we het rijk voor ons alleen!

Maandag besloten we dan toch echt iets te ondernemen. Met onze net genezen kontpijn stapten we weer op de fiets en waren we na iets meer dan een halfuur in Grave, waar de opa en oma van Sem ons gul hadden uitgenodigd bij hun thuis wat te eten en (je raadt het al) te chillen. Hun hele keuken stond vol met eten speciaal voorbereid voor ons, van frisdrank en fruit tot taart een heuze warme maaltijd. Ook van hun stopcontacten en schaduwrijke tuin mochten we gebruik maken, we kwamen niets te kort! Het leek zelfs of we niet meer weg wilden, want net toen we gingen opruimen en vertrekken kwam Marieke per ongeluk vast te zitten in de wc. Geen probleem, want wij explo’s fixen dat even en halen het hele slot eruit. Toen moesten we natuurlijk nog op de foto en was het al bijna avond toen we weer terugfietsen, na deze aardige mensen uitvoerig bedankt te hebben voor hun gastvrijheid.

De rest van onze dagen waren ook vooral gevuld met chillen, afgewisseld met wat activiteiten zoals de jubileumdag met het Crazy88 spel en aansluitend koken voor de hele groep. Ook de korte (soms nachtelijke) fietstochtjes naar de Mookerplas om te zwemmen en natuurlijk te chillen op onze handdoeken waren hoogtepunten. De activiteiten samen met de scouts waren ook lekker actief en gezellig. Sportdag, het vuurwerkfestival, samen zwemmen… We hebben wel íets gedaan!

Als klap op de vuurpijl sloten we de laatste avond af met een hilarische gezamenlijke bonte avond op het terrein van de welpen. En tot iedereens opluchting konden we de volgende ochtend gewoon in de auto weer terug, in plaats van op de fiets of in de trein! Ik mis deze chillweek nu al. Gelukkig beginnen onze chill-opkomsten binnenkort ook weer. Grapje, natuurlijk gaan we wel iets doen en er een leuk jaar van maken. Ben ik de enige die nu al zin heeft in volgend jaar zomerkamp?
Door: Olin Bongers

De explorers hebben ook een eigen instagram-account! Bekijk meer foto’s van hun zomerkamp en opkomsten op explos_haagsehout_