Hot Tub weekend

Wat begon als een vergezocht grapje van Mark (dachten we) tijdens het bedenken van opkomsten bij de explo’s, pakte bijna een jaar later uit als één van de beste opkomsten ooit. Wie had ooit gedacht dat het ons, met scouting, zou lukken om zèlf een hottub te bouwen? Wij in ieder geval niet.

Vrijdagavond, tijdens onze ‘reguliere’ explorer opkomst, begonnen we met het opstoken van het vuur. Mark en Jeroen hadden gezorgd voor een verwarmingsketel die via een buis was verbonden aan een flink tuinzwembad dat was opgezet voor het clubhuis. De verwarmingsketel lag op twee vuurkorven die vol zaten met hout en die we vanaf dat moment constant brandend hielden. Door de ene buis stroomde warm water vanaf de verwarmingsketel naar het zwembad en een andere buis
pompte vanaf het zwembad het water weer terug naar de ketel. Zo wilden we het geïmproviseerde zwembadje op ons terrein omtoveren in een ware hottub. Daarvoor moesten we wel hard werken. Onze vrijdagavond bestond uit zeilen ophangen boven de to-be- hottub, enorme hoeveelheden pallets tot brandhout hakken en het vuur opstoken, opstoken, opstoken.

Ook de nacht werd verdeeld we in shifts van waken over het vuur. Sommigen (shoutout naar Thomas en Daan!) voelden meer verantwoordelijkheid dan anderen en bleven zelfs de hele nacht op om alles in de gaten te houden. Anderen hechtten meer waarde aan een goede nachtrust en hielpen alleen even met hakken of stoken, of bleven gewoon de hardwerkenden een uurtje gezelschap houden.

Ondanks het harde werken, hadden we een gezellige nacht met zijn allen. En hard work pays off! Terwijl de welpen en scouts binnen kwamen druppelen voor hun opkomsten, plonsden wij in onze (enigszins) opgewarmde hottub van 37°C.
Door een lichte tocht en wat koud water dat was toegevoegd om de hottub verder te vullen, voelde het nog niet volledig warm. We zaten in een kluitje rond de warmwatertoevoer te bibberen in onze bikini’s en zwembroeken, maar we bleven de hele ‘opkomst’ zitten. Dat betekent twee en een half uur midden in de winter in zwemkleren buiten zitten en het lichtelijk koud hebben! En die kleine rillingen hadden we het er helemaal voor over, zeker toen we onze tong uit konden steken naar de kleine welpjes die nieuwsgierig door de ramen van het clubhuis (waar wij geslapen hadden) toekeken hoe wij badderden, lachten en af en toe de hele ruimte onder het zeil vulden met stoom als we collectief met onze voeten gingen spartelen. Een paar andere nieuwsgierige badgasten kwamen ook ons bad even testen, zoals onze  materiaalmeester/fotograaf Marin en mede-explo Inge die tijdens de rest van het weekend zich niet lekker genoeg voelde om te komen.. Scouts leiding Kimm was natuurlijk ook van de partij.

Pas tegen de tijd dat alle welpen en scouts weer naar huis moesten, gingen wij, rillend en met rimpelige handjes, uit ons warme bad om zo snel mogelijk onze handdoeken te pakken en naar binnen te rennen. De rest van de dag was minder hard werken dan ervoor en bestond uit normale weekendactiviteiten, perfecties aanbrengen aan de hottub en natuurlijk nog het vuur in leven houden. ‘s Avonds begon het feest pas echt. Na het avondeten in de snackbar kwamen we in het donker terug naar een flink opgewarmde, volwaardige hottub. De muziek ging hard aan en we haalden al het lekkers uit de kasten. Ondertussen stelden we een beamer en een groot wit filmscherm op naast de hottub. Explorer Robbie had gezorgd voor de film Kingsman: the Secret Service, die we konden gaan kijken vanuit de hottub. Voor de tweede keer die dag trokken we onze zwemspullen aan en waagden we ons in de hottub. Er klonken zuchten van verlichting: de hottub was niet warm, het was heet! Het was heerlijk. Met flink wat badschuim, bruisballen en badeendjes zorgden we voor het ultieme luxegevoel van een hottub in je tuin. Om nog maar te zwijgen van de spectaculaire film die we gewoon liggend konden bekijken vanuit het comfortabele warme water! Halverwege de film had ik het zelfs zo heet dat ik besloot mijn bovenlichaam een beetje boven het water te houden. Het was eigenlijk gewoon een sauna.
Na de film raceten de jongens naar de douches, terwijl Kay en ik nog even bleven liggen in het warme, olieachtige, naar eucalyptus ruikende water. We bliezen schuimvlokken naar elkaar, maakten baarden en genoten van de stilte, de rust en het feit dat we een hele hottub voor onszelf hadden. Het was dat moment, drijvend met mijn ogen dicht tussen het schuim, dat ik bedacht dat dit een van de gaafste ervaringen van mijn leven was. Dank jullie wel Mark en Jeroen!
Aan alles komt een einde. Na een fijne tweede nacht (ditmaal voor iedereen), moest alles nu echt weer opgeruimd worden. Het bad liep leeg en werd boven samen met de zeilen opgehangen om te drogen. Van onze prachtige hottub is nu niks meer over, maar de herinnering zal voor altijd bij ons blijven en inspireren tot vele andere memorabele opkomsten!

Geschreven door Olin. Een beknopte versie van dit verslag is verschenen in Scouting Magazine nr. 1 2018. Midden in het magazine vindt u in elke uitgave vier pagina’s exclusief over onze groep.