Het jaar is al weer om…

0

Het jaar is al weer om…
Het is vandaag 31 december, de laatste dag van het jaar.

In Nederland is het traditie om oudejaarsavond met familie en vrienden te vieren. Vaak gebeurt dit in huiselijke kring, waarbij oliebollen en/of appelbeignets en (hartige) hapjes worden gegeten en tevens gedronken wordt. Ook wordt vaak een diner gehouden. De laatste seconden van het jaar worden door velen hardop afgeteld.

Maar wist u dat:
* In Hongarije wordt er op oudjaarsdag vooral veel gedanst. Om middernacht gaat de tv aan om te luisteren naar het volkslied!
* In sommige streken van Nederland wordt er tijdens de jaarwisseling niet alleen vuurwerk afgestoken maar ook carbid, dit gebeurt in een melkbus.
* Pas sinds 153 voor Christus begint Nieuwjaarsdag op 1 januari, daarvoor begon het nieuwe jaar op 23 maart of 25 maart. * Een hamster heeft geen last van het vuurwerk als hij de flitsen niet kan zien.
* Oudejaarsavond wordt ook wel Silvester of Silversteravond genoemd. Deze avond is namelijk vernoemd naar de heilige paus silvester.
* Vroeger duurde het Nieuwjaar in China 15 dagen, tegenwoordig duurt het een week. Het Chinese nieuwjaar valt ieder jaar op een andere datum, dit is altijd tussen 21 januari en 20 februari.
* In Griekeland wordt nieuwjaarsdag ook wel het feest van Sint Basil genoemd. Griekse kinderen zetten hun schoenen bij de kachel op nieuwjaarsdag en hopen dat Sint Basil ze zal vullen met cadeaus.
* In Spanje is het normaal om 0:00 bij iedere klokslag een druif te eten, dit zou ervoor zorgen dat je echt een gelukkig nieuwjaar krijgt.
* Het afsteken van vuurwerk gebeurde vroeger om de geesten va overledenen en demonen te verjagen.

Heeft u nog meer weetjes? We horen het graag!
#vuurwerk #bezuidenhout #mariahoeve

Share.

About Author

Comments are closed.