Een sprookjesachtig zomerkamp voor de welpen

Een gekke QR-code met een gek filmpje, check. Auto’s vol met welpen, check. Een clubhuis in Mook, check. Mooi weer, check. Uitgeruste leiding, dat moet je aan de leiding vragen.  Wat een mooie checklist, exact wat je nodig hebt voor een geweldig zomerkamp!

Toevallig, is dat nou precies wat de welpen van Scouting Haagse Hout hebben gehad. Daar in Mook, bij scouting ’t Herrendal, hebben wij ons een volle week lang uitermate goed vermaakt. Uit dat gekke filmpje bleek dat het thema van dit jaar ‘Diep in het donkere bos’ was, gebaseerd op de film ‘Into the woods’. Een sprookjesthema dus!

Nadat alle bedden waren klaargelegd en het gebied rondom ons clubgebouw was verkend, was er een eerste kennismaking met de bakker en de bakkersvrouw. Er is een nare vloek van een boze heks! Daardoor brandt het brood steeds aan en kunnen de bakkers dus geen brood meer verkopen. De bakkers weten wel, dat de vloek verbroken kan worden. Namelijk met vier voorwerpen: een stuk stof zo rood als bloed, een vlecht zo blond als goud, blinkende gouden munten en een glazen muiltje. Elke dag hebben we hard gewerkt voor deze vier voorwerpen. We hebben ‘Sjaak de Bonenstaaaaak’ gespeeld, een hike gelopen om Roodkapje te helpen,  voor Rapunzel in de hoge toren gezongen,  en ten slotte hebben bijna alle welpen het glazen muiltje van Assepoester gepast.

Naast dit harde werken is er natuurlijk ook genoeg tijd geweest voor de nodige ontspanning. Dat mooie terrein in Mook was daar uitstekend voor geschikt. Vele uren hebben de welpen in het bos gespeeld. Wat daar zoal te vinden was? Groot vier-op-een-rij, veel takken, een kabouterbos, touwen in de bomen, een diepe speelkuil…  Ook voor spellen met de hele groep, waaronder het dierengeluidenspel, Ren je rot en het veehandelaarsspel waarbij koeien moesten worden verkocht. Daarnaast was door al dat warme weer een beetje verkoeling wel op zijn plaats. Onder andere bij de kampdoop (waterpistolen!) en bij het zwemmen in de mooie Mookerplas. Een beetje educatie kan nooit kwaad, dus hebben we een bezoek gebracht aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, wat voor veel groepjes uitliep in een wasmiddag bij de oude wastobben – zelfs de kampshirts werden hier gewassen!

En als kers op deze prachtige taart hebben we ons 15-jarig bestaan gevierd met een heuse Lustrumdag met álle speltakken. In hartje Groesbeek hebben we het Crazy-88 spel gedaan – dat leverde heel veel mooie momenten op. Er werd gekropen door vrachtwagens en over zebrapaden, bomen werden uitgelachen, huwelijksverzoeken gedaan en een hoop gekke dansjes gedanst. Als afsluiter van deze dag hadden de Explorers voor iedereen gekookt en hebben we dat samen opgepeuzeld.

Op onze een-na-laatste avond hebben we de vloek van de heks verbroken. De volgende ochtend kregen we meteen een beloning daarvoor: vers sprookjesbrood van de bakker! (Vraag maar aan de welpen wat dat was…). Op onze laatste avond hielden we de traditionele bonte avond met een hoop gekkigheid. Het was een sprookjesachtig leuke week! Bedankt welpen! Bedankt kookstaf! Bedankt leiding!
Door: Marala, welpenleiding