Kampverslag Explorers

Geschreven door Anna

Dit jaar gingen we met zomerkamp voor het allereerst naar het buitenland; Duitsland. Zaterdagochtendvroeg kwam iedereen met zijn grote rugzak (met alles erin plus nog pannen en tentdelen) aanzetten. De trein stond klaar op Den Haag Centraal om ons 13en (10 kinderen, 3 leiding) naar Monschau te brengen. Nou ja, we moesten wel een aantal keer overstappen.

DSC04056 (Small)Na een lange, snikhete treinreis kwamen we aan in het dorpje Monschau. Hier stonden we samen met wat andere (Nederlandse en Belgische) scoutinggroepen op een groot veld langs een beek.

Op zondag zijn we wezen rodelen. Eerst er natuurlijk heen lopen, door de bramenstruiken (oeps). En daarna een paar keer achter elkaar van de rodelbaan. Thom en Thomas waren uit de bocht gevlogen, met als resultaat schaafwonden.

DSC04150 (Small)De volgende ochtend wakker geworden met regen. We pakten alle spullen in voor de eerste loopdag. Het was ook meteen de ergste regendag. De hele dag hebben we door de stromende regen gelopen. Een beetje bergopwaarts. Voor de lunch konden we gelukkig droog in een garage van aardige Duitsers zitten. We moesten zelf voor een slaapplek zorgen, dus aan het einde van de middag belde we bij heel veel huizen aan om te vragen of we in hun schuur mochten slapen. We kregen alleen maar nee’s te horen. Uiteindelijk was er een man die Thom en Cecilia naar de jeugdherberg reed, om te vragen of we hier gratis mochten slapen. Dat kon niet. De aardige Duitser reed hen verder naar een kantine van een voetbalvereniging. De Duitser kende de eigenaar. En we mochten daar slapen! We waren allemaal verzopen en konden daar extra lang onder de warme douche staan (maar niet té lang, want dan was het warme water op). De verwarming stond op z’n hoogst, waardoor alles goed kon drogen. In de avond was de vloer alleen vochtig. Dit kwam door al die natte spullen die we mee naar binnen hadden genomen.

DSC04157 (Small)In de ochtend was er nog een leuke verrassing voor ons. De aardige eigenaar had namelijk verse broodjes met vleeswaren en kaas achtergelaten. Het was echt een geweldig verblijf daar. We moesten weer verder, want voor vandaag stond er weer een loopdag op het programma. Dit keer naar Heimbach. De route ging door de bergen heen. Het eerste deel ging prima, maar het tweede deel begon meteen met een heel steil stuk omhoog. En we hadden natuurlijk nog altijd allemaal een rugzak om. Het was die dag ook nog best wel warm. Bij het laatste stuk van die dag was iedereen doodmoe en hadden we allemaal last van onze voeten.
De camping stond aan de Rur, een rivier die vanuit de bergen door Duitsland stroomt. Het stuk waar wij zaten was nog best vers, dus koud. Toch gingen de jongens in het 9 graden koude water. Uitslapen op woensdag! Het was een rustdag waarop we naar het zwembad gingen. De hele dag een beetje gehangen en gezwommen bij het zwembad en in de avond rond het kampvuur gezeten.

DSC04187 (Small)Donderdag, weer een loopdag (de laatste). Het eerste deel van deze route was heel vermoeiend. We waren de weg steeds kwijt en elke keer pauzetjes van 2-5 minuten. We waren dan ook erg blij toen we bij de pauzeplek aankwamen en hoorden dat het nog maar een heel klein stukje was. In de schaduw van een tramhalte hielden we pauze met brood en vla van gister.

Na de pauze waren we al heel snel bij de enorme camping waar we de laatste dagen zouden doorbrengen. Het was heel hard aan het onweren en in zachte regen zetten we de tenten op. Er was een afdakje van zeil gemaakt waar we (voor de zoveelste keer) onder zaten te kaarten. Steven kwam in de avond omdat we de volgende dag gingen klimmen. We kookten ons eten op de gasjes en Coen en Lillie moesten afwassen (hadden we om gepest). Na het eten klom Steven maar weer eens de boom in om een schommel-swing-ding te maken. Je zat vast aan een touw en anderen trokken aan een ander touw waardoor je omhoog schoot. Het was erg leuk.

DSC04211 (Small)We mochten de volgende dag weer niet uitslapen, want we gingen klimmen! De weersvoorspelling was regen aan het einde van de middag, dus we moesten vroeg beginnen. Steven en Stefan waren bezig met touwen aan de rotsen vastmaken toen wij daar aankwamen. Er waren 2 makkelijke en 2 moeilijke routes. Niet iedereen wilde klimmen. Wel heeft iedereen gezekerd. De moeilijkste route was die met de rots waarbij je eerst onderstoven moest klimmen. Daar had je hele sterke armspieren voor nodig…
Na een tijdje geklommen te hebben gingen we kijken of er nog andere plekken waren die moeilijker waren. Deze waren er wel, maar bezet door andere klimmers. DSC04290 (Small)Stefan en Steven hadden een alternatief, namelijk een kabelbaan van de berg af. Dit vonden we allemaal een goed idee, maar we moesten wel een uur wachten voordat hij opgebouwd was. Maar het was de moeite waard om te wachten, want je scheurde keihard de berg af en aan het einde schokte je stil door een 50 meter lang remtouw. Hierna bungelde je nog wat na en uiteindelijk stond je op de grond.
Die avond hadden we een lekkere barbecue en na een kampvuur op een wegwerp-warbecue ging iedereen moe slapen. En toen was het alweer zaterdag. ’S Ochtends om 10 uur in de trein vanuit Nideggen via Düren, Aken, Heerlen en Eindhoven naar Den Haag gereden . Het was weer een 6 uur durende rit, waarbij veel mensen lagen te slapen.

Het was een supergeslaagd kamp!!!

Meer foto’s van het kamp kun je hier bekijken.