Haagse scouts gaan de uitdaging in de berenkou aan

DEN HAAG – In het weekend van 1 en 2 februari verzamelden 85 scouts in de leeftijd van 11 tot 15 jaar zich in Meijendel om de jaarlijkse Berentocht te lopen door en rond Den Haag. Ook Wassenaar, Leidschendam en Voorburg werden aangedaan.

De Berentocht is een avond/nacht tocht waarbij de scouts van A naar B lopen met behulp van diverse routetechnieken. Elk jaar lopen de Haagse scouts mee met deze tocht waar altijd veel plezier te beleven is. De Berentocht is een evenement die georganiseerd wordt op het regionale niveau van Scouting waarbij alle scoutinggroepen uit Den Haag konden aansluiten. Dit jaar waren er 35 leidinggevenden/vrijwilligers betrokken om de Berentocht in goede banen te leiden.

Met een rugzak vol lekkers voor onderweg en een veiligheidshesje meldden 8 Scoutinggroepen uit Den Haag zich tussen 18.30 en 20.00 uur bij de startpost in Meijendel. In 15 groepjes liepen de scouts door Wassenaar, Den Haag, Leidschendam en eindigde in Voorburg. Hier sliepen alle scouts in een groepshuis van een andere scoutinggroep.

Onderweg waren vele bekende routetechnieken omgezet in een thema waterproof. Dit spelthema is landelijk bedacht zodat regionale activiteiten hierop afgestemd kunnen worden. In februari is het hartje winter, dus werd het waterproof thema omgezet in winter en ijs.

Vele groepjes konden richting de eindpost lopen, maar dat lukte niet iedereen. De rondrijdende auto’s hebben meermaals groepjes op het juiste pad gezet, zo ook een tweetal groepjes die per ongeluk richting Scheveningen waren gelopen. Al met al werd het einde van de tocht om 01.00 uur ingezet en werden de resterende groepjes die nog onderweg waren, opgepikt met de auto.

Bij aankomst in het groepshuis konden de jongens en meiden een slaapplekje zoeken in één van de slaapruimtes. Het was voor de leiding nog een hele klus om deze 85 scouts rustig te laten slapen, want om half 5 ’s nachts sliep nog niet iedereen.

De volgende ochtend werden de spieren los gemaakt tijdens een actieve ochtend gymnastiek en kon er nog lekker ontbeten worden. Aan het einde van dit zeer geslaagde weekend werd de winnaar van de tocht bekend gemaakt en werd de wisseltrofee uitgereikt aan het groepje dat de meeste punten had verdiend tijdens de tocht.

Op naar 2015! Dan zal er opnieuw een Berentocht voor de Haagse scouts worden georganiseerd!

Deelnemende Haagse Scoutinggroepen: Be-Pals Prinses Julianagroep, Rimboejagers, Rustenburg, Satoko Kitaharagroep, Sint Jorisgroep 5, MacDonaldgroep, Stanley 55 en Haagse Hout.

REGIO  |   04 februari 2014   |   Door Laura Noordijk, dichtbij-meeschrijver