Bombardement Bezuidenhout 70 jaar geleden

70 jaar geleden, op 3 maart 1945 is de wijk Bezuidenhout per vergissing door de Engelsen gebombardeerd. Een groot deel van de wijk lag in puin, en het bombardement leidde tot honderden doden en gewonden. Omdat het dit jaar precies 70 jaar geleden is, wordt er dit jaar extra veel aandacht aan besteedt. Zo is er sinds afgelopen woensdag een fototentoonstelling over het bombardement in de hal van het Haagse stadhuis, welke vrij te bezoeken is. Daarnaast is er een historische wandelroute door de wijk uitgezet, welke je langs informatie borden in de wijk voert.

Voor informatie over deze wandelroute en het bombardement zelf is de website Bombardement Bezuidenhout ’45 gemaakt. Hier kunt u ook een overzicht van alle activiteiten die dit jaar door stichting 3 maart ’45 (mede) georganiseerd worden terug vinden.

Op de zondag op of voor 3 maart, dit jaar zondag 1 maart, vindt de jaarlijkse herdenking plaats. Bij de bloemenhulde bij het beeld Juliana van Stolberg zal Scouting Haagse Hout ook aanwezig zijn. Het programma voor deze herdenking is als volgt:

10.00 uur: Gemeenschappelijke dienst van de kerken in Bezuidenhout in de Christus Triumfatorkerk, hoek Laan van Nieuw Oost Indië en Juliana van Stolberglaan. Tijdens de dienst houdt burgemeester Van Aartsen een toespraak. Speciale gast is dominee David Stone van de internationale Cross of Nails-gemeenschap van de Kathedraal van Coventry, Engeland. Het kruis is vanuit 1995 aanwezig in Den Haag en zal in de dienst worden overgedragen aan de voorganger van één van de Bezuidenhoutse kerken.

12.00 uur: Bloemenhulde bij het beeld Juliana van Stolberg aan de Koningin Marialaan ter herdenking van de slachtoffers van het bombardement. Zoals gebruikelijk zijn hiervoor uitgenodigd de gemeentebesturen van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar, de Nederlandse Strijdkrachten, de ambassadeur van Groot-Brittannië, de Stichting ’40-’45, en de wijkberaden van Bezuidenhout. Iedereen krijgt de gelegenheid om hulde te betonen.

12.45 uur: Herdenkingsconcert in het Koninklijk Conservatorium aan de Juliana van Stolberglaan. Het concert zal ongeveer een uur duren. Het programma wordt de komende weken opgesteld. De entree is gratis. Na afloop van het concert is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de foyer van het Koninklijk Conservatorium onder genot van een kopje koffie en een broodje.

Voor ouders/leden van Scouting Haagse Hout:
Door de betreffende leiding zijn alle welpen, scouts en explorers van Scouting Haagse Hout ingelicht over deze herdenking en wij rekenen dan ook op hun aanwezigheid in uniform van 11:45 tot ongeveer 12:30 bij het beeld van Juliana van Stolberg aan de Koningin Marialaan.