Beverweekend: Een reis om de wereld

De bevers gaan eens per jaar een weekendje logeren in het clubhuis. Afgelopen weekend was het zover en gingen de jongste leden van Scouting Haagse Hout een nachtje op kamp en maakten ze tegelijkertijd een reis om de wereld!

Zaterdag, 28 oktober
De eerste bevers komen binnen met hun logeerspullen. Een matje, slaapzak, koffer… Alles wordt boven neergelegd, waar we vanavond gaan slapen. Beneden ligt een blauw koffertje met een grote wereldbol erin. En op het krijtbord staat groot: Reis om de wereld. Er ligt ook een brief en stoepkrijt in het koffertje. Blijkbaar moeten we daar wat mee doen. Buiten gaan we op zoek naar iets van stoepkrijt en al snel is de pijl gevonden: een speurtocht! Elke keer zagen we een nieuwe pijl of een lintje. Eindpunt: de Horst. Leiding Kim stond ons al op te wachten met een bekertje limonade en een koekje. Dat hadden we wel verdiend. Fijn dat er zo’n grote speeltuin is bij de Horst, daar konden de bevers goed spelen.

Maar dan wordt er opeens een blauw koffertje gevonden! Er zitten hoeden in, en een plaatje van Engelse soldaten. We worden ook soldaten! Het was soms een beetje moeilijk goed in formatie te blijven lopen, dus we hebben het niet tot het clubhuis volgehouden. Maar dat gaf niet. Teruggekomen konden we alle bedden klaarleggen en gingen de bevers even rusten met een grote stapel Donald Ducks en kleurplaten.

Na een uurtje wordt het tijd voor een nieuwe reis. Wie vindt het koffertje? Wout heeft hem gevonden en het blijkt dat we in Nieuw-Zeeland zijn. Iedereen krijgt een stempel in zijn paspoort en we kijken op de wereldbol waar dat ligt. De schmink in ons koffertje kunnen we gebruiken om een Maori te worden, de verf voor een totempaal.

Het koffertje blijkt weer verstopt te zijn. Als hij is gevonden: oef, wat is ’ie zwaar! Pizzadeeg, tomatensaus, champignons, olijven, paprika… Misschien zitten we wel in Italië! Ieder mag zijn eigen pizza versieren. Buiten wordt er stand in de mand en voetbal gespeeld. Na een half uurtje spelen kunnen we aan tafel. Hmm, lekker, die zelfgemaakt pizza! Met een heel on-Italiaans, maar wel lekker toetje: vla.

Weer is het koffertje kwijt. Het is al schemerig, dus lastiger om hem te vinden. Hij wordt gevonden en we zitten op zee dit keer. Er zitten ook Bingo kaarten in het koffertje. Spelen dan maar? Een piraat draait aan het Bingo-wiel en de bevers kruisen de plaatjes weg. Het was een spannend race. De laatste drie krijgen precies tegelijk Bingo.

Kim heeft voor ons een mooi vuurtje gemaakt. Op krukjes kunnen de bevers daar lekker warm omheen zitten. En wat ligt daar nou? Stokken en marshmallows, daar kunnen we wel wat mee! Na een spelletje doorfluistertje is het tijd om naar bed te gaan. Spannend, dat slapen. Gelukkig is het binnen lekker warm en hebben we een mooi nachtlampje: een lichtgevende wereldbol.

Zondagvroeg
En eigenlijk nóg vroeger, omdat de wintertijd is ingegaan. ’s Ochtends is het erg lang donker, het lijkt wel midden in de nacht. We spelen dus een potje voetbal voor het ontbijt – in het donker. Gek is dat. Bij het ontbijt maken de bevers voor het eerst kennis met kamphagel, en met het op safari gaan van de boter. Langzaam wordt het buiten licht. Dus na het ontbijt kunnen we gelukkig buiten spelen in het licht.

En het koffertje wordt gevonden! China… het land van eten met stokjes. Wij doen de Chinezen na door met stokjes dropstaafjes proberen op te pakken. Het is erg moeilijk. Maar als je ze met elastiekjes aan elkaar vastbindt, gaat het al stukken beter.
In China zijn ook lama’s. Lama’s spugen. Dus wie… spuugt het verst! Leiding Marieke tekent op de stoep bij elk spuugje de voorletter, zodat we weten wat bij wie hoort.

De koffer ligt voor onze ogen, maar dat zagen de bevers niet. Ze renden allemaal een andere kant op. Na een tijdje kwamen ze terug en zagen ze dat het koffertje gewoon vlakbij lag! Mutsen, handschoenen, dassen en een plaatje van een iglo: we zitten op de Noordpool, brrrr.

Na wat spelletjes met bloem en suikerklontjes (een berg en een iglo bouwen) is het maar eens tijd om alle slaapspullen op te ruimen.

Ook even iets drinken met een mandarijntje, na al dat opruimen. Een paar kinderen willen graag op reis naar Egypte, want daar zijn piramides en komt ‘Dummie de Mummie’ vandaan. Wat een geluk! Daar gaan we nou precies heen. Zelf worden we ook mummies door ons helemaal in te wikkelen met wc-papier. Op het veldje kun je ook heel goed piramide-tikkertje spelen. Terwijl de bevers buiten spelen, maakt de leiding snel een schatkaart en wordt er een schat verstopt. Het duurde even voordat het koffertje voor de laatste keer werd gevonden – helemaal bij de kinderboerderij. Maar toen hij gevonden was, waren de bevers enthousiast over de ‘échte schatkaart’. De route konden ze heel goed volgen, dat kaartlezen kunnen ze wel. Onderweg kwamen we nog koekjes tegen die aan een boom hingen – lekker! Eenmaal aangekomen op het veld gaf de leiding een grote hint door zo ongeveer bij de schat te gaan staan. Maar de bevers zochten liever ergens anders dan waar de leiding stond. Na een tijdje kregen ze door dat het toch wel ergens bij de leiding moest liggen. Een houten doosje lag tussen takken hout. Open maken mocht pas bij het clubhuis, waar al een paar ouders stonden. En, wat zat er in de schatkist? Een aandenken aan dit allereerste beverweekend dat iedereen mee naar huis mocht nemen.

Met haren die naar kampvuur ruiken en moeie oogjes vertrokken de bevers huiswaarts. Het was een leuk weekend, tot volgende week!

Maakt dit verslag jou enthousiast? De bevers zijn nog op zoek naar extra leiding (ervaring niet nodig, enthousiasme wel) en er is nog plaats voor enkele nieuwe bevers!